Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral’dan Karpuz Tüketimi Uyarısı

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, yaz aylarında sıkça tüketilen karpuzun hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketilmesi durumunda gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini belirtti. Göral, Medipol Sağlık Grubu’ndan yaptığı açıklamada, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu vurgulayarak, dış kabuğunda bakteri bulunabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle karpuzun kesilmeden önce sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Ayrıca Göral, karpuzun taşıma, satış ve ev ortamında birçok yüzeye temas ettiğini, dolayısıyla kabuğunda yüksek miktarda bakteri bulunabileceğini söyledi. Karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Göral, aksi halde kabuktaki bakterilerin kesim sırasında iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmelerine sebep olabileceğini bildirdi.

Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla iki saat içinde tüketilmesini önerirken, açık havada bu sürenin bir saate kadar indiğini belirtti. Ayrıca bakterilerin sıcak ortamlarda hızla çoğaldığını ve piknik gibi açık hava etkinliklerinde dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Ayrıca Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde genellikle bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıktığını belirterek, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Karpuz kesimi öncesi hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Göral, kabuğunun yıkanması, ellerin yıkanması, bıçak ve kesme tahtasının temiz olması gerektiğini aktardı.

Karpuzun su, şeker ve vitamin içeriğiyle yaz mevsiminde sağlıklı bir meyve alternatifi olduğunu belirten Göral, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi. Karpuz tüketirken kurallara uyulması gerektiğinin altını çizen Göral, “Karpuzdan korkmayın, sadece kurallara uyun” uyarısında bulundu.

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.

Güneş gözlüğü seçimine dikkat! Sahtesi katarak ve sarı noktaya sebep oluyor

Dört gözle beklenen sıcak havalar sonunda geldi. Güneşin keyfini sürerken farkında olmadan gözlerinize zarar vermeyin. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Haluk Talu, kaliteli ve belgeli ürünler tercih etmenin sadece bir moda olmadığını, uzun vadede göz sağlığına da bir yatırım olduğunu hatırlatıyor.

Yapay zeka, yüzde 90’a yakın başarıyla kanseri erken teşhis etti

Sağlık Bakanlığı, “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi” ile bir yılda bir milyonu aşkın görüntünün incelendiğini ve kanserin erken teşhisinde yüzde 90’a yakın başarı sağlandığını bildirdi.