Türkiye’de bu işi yapan 63 kişi kaldı

Menteşe İlçesinin Yetenekli Cam Ustası: Serdar Arslan

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan ve Türkiye’deki 63 cam ustasından biri olan Serdar Arslan, cam işlemeciliğiyle ilgili ilginç bir hikayeye sahip. Serdar Arslan, babasının camcılık mesleğine 8 yaşında adım attığını belirtiyor. Babasının yanında küçük yaşlarda cam işlemleri yaparak cam sanatına olan sevgisini geliştirmiş.

Arslan, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve 9 Eylül Üniversitesi’nde Sanat Tarihi eğitimi alarak, baba mesleğini akademik kariyerle de birleştirmiş. İstanbul’da Hürrem Sultan Türbesi ve Fatih Sultan Mehmet’in mezar taşı restorasyonlarında da çalışmış.

Arslan, meslek hikayesini anlatırken, “Babamın mesleği de camdı. 8 yaşındayken dükkâna gidip gelirken cam takmaya başladım. Cam süslemeleriyle ilgilenirken bu işi daha çok sevdim. Ortaokul döneminde babamla çalışmaya devam ettim ve Endüstri Meslek Lisesi Ağaç İşleri Bölümü’ne gittim. Babamla birlikte çalışmayı sürdürdüm. Daha sonra Trakya Üniversitesi Teknik Ressamlık Bölümü’nü kazandım. Üniversite yıllarında boş zamanlarımı İstanbul’daki sanatkârların yanında geçirerek kendimi geliştirdim. Mezuniyetin ardından Muğla’ya döndüm ve 2 yıl daha 9 Eylül Üniversitesi’nde Sanat Tarihi okudum. Askere gittim, geldim, evlendim, hala bu mesleği sürdürüyorum.”

“SİPARİŞ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ”

Renkli camların birleşmesiyle oluşan vitray sanatını anlatan Arslan, “Cam işlemeciliği öz Türkçede Finisaj, Osmanlıcada Revzen-i Menkuşü, İngilizcede vitray diye geçer. Finisaj deyince kimse anlamıyor. Halk arasında herkes bu işi vitray diye bilir” diyerek üretim sürecinden bahsediyor.

“Ana temamız cam sanatları. Kapı ve pencere camlarından ısıcam üretimine kadar birçok alanda çalışıyoruz. Ancak esas ağırlığımız cama sanatsal işlemeler yapmak. Sipariş üzerine çalışıyoruz ve cam sanatını el işçiliğiyle sürdürüyoruz.”

Türkiye’de vitray sanatını icra eden 63 kişiden biri olduğunu dile getiren Serdar Arslan, “Ben 60 yaşındayım, daha ne kadar devam edebilirim bilmiyorum. Muğla’da tek ustayım. Bu işi öğrenmek isteyenlere elimden geldiğince öğretiyor ve katkı vermeye çalışıyorum” diyor.

“BİZİ SAHİLLER KURTARDI”

Muğla’nın sahil kesimlerinden gelen işlerin ekonomik olarak kendilerini ayakta tuttuğunu dile getiren Arslan, “Muğla’nın içine vitrayı zor öğrettik, ‘Aman kırılacak bir şey değil mi bu? Buna para mı verilir’ dediler. Bizi sahiller kurtardı, Marmaris, Datça, Bodrum, Fethiye ve Akyaka. Şimdi Muğla Merkez’de Ortaköy ve Yenice Gülağzı tarafından yapılan villalardan da işler geliyor” diye konuşuyor.

Arslan, bilgisayarlı sistemlerin bir dönem el işçiliğine olan ilgiyi azalttığını ancak kaliteli üretimin tekrar el işçiliği ile tercih edildiğini vurgulayarak, “Bir dönem bilgisayardan kes-yapıştır sistemi moda oldu. O dönemde bir duraksamamız oldu, işlerimizi etkiledi. Ancak kesip yapıştırmalı malzemeler güneşte dayanamayıp solunca insanlar el işçiliğine geri göndü. Biz işimizi sağlam ve garantili yapıyoruz. Özel boyalar kullanarak güneşe, yağmura ve soğuğa dayanıklı ürünler yapıyoruz” diyor.

Arslan, her yıl kendisine Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından şehit mezarlarının yazılarının restorasyonunun işi geldiğini de belirterek, “Bazen müşterilerde el sanatı mezar taşı siparişi veriyor” diyor.

Related Posts

Marmaris’i karıştıran olay hakkında yeni gelişme

Marmaris’te bir grup kadın turist, girdikleri işletmenin erkek çalışanları tarafından yerde tekmelenerek darbedilmişti. Marmaris Belediyesi konuyla ilgili açıklama yaptı.

Tatil yaptığı oteldeki “kötü kokuyu” şikayet eden tüketiciye iade ücret

Antalya’da konakladığı otelde “kötü koku” şikayetiyle Giresun İl Tüketici Hakem Heyetine başvuran kişinin, ödediği konaklama ücretinin yarısının iadesine karar verildi.

Antalya’dan bir otomobil seyir halindeyken yandı

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde seyir halindeki otomobil, motor kısmından çıkan yangınla alev topuna döndü. Yangın sonrası otomobil kullanılamaz hale geldi.

46 işçi gıda da zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye başvurdu

Aydın’da 46 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye başvurdu.

Kutup ayılarıyla omuz omuza olan bir kasabanın çarpıcı hikayesi

Kanada’nın Manitoba eyaletinde, Hudson Körfezi’nin kıyısında yer alan Churchill kasabası, “Dünya’nın Kutup Ayısı Başkenti” olarak biliniyor. Bu küçük kasaba, her yıl binlerce turisti, gezegenin en büyük kara etoburlarından biri olan kutup ayılarını …

Kabine üyelerinden terör örgütü PKK’nın silahları teslimiyle ilgili paylaşım: Silah yerine söz konuşulacak

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, terör örgütü PKK’nın silah bırakmasıyla ilgili paylaşımlarda bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Bugün, bin yıllık kardeşliğimize saplanan hançer çıkarılmaktadır. Emperyalistler ve taşeronları tarafından aziz milletimizin arasına sokulan ayrımcılık fitnesi; Allah’ın izni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli’nin kararlı duruşu ve aziz milletimizin dirayetiyle sökülüp atılmaktadır” ifadelerini kullandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise “Türkiye, terörsüz yarınlara daha da yaklaştı. Bu başarı, milletimizin kararlılığıyla ve devletimizin dirayetiyle mümkün oldu” dedi.