Özelleştirme fiyaskosu

Soma Termik Santrali Özelleştirme Sonrası Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Manisa’daki Soma Termik Santrali, 1984 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahip olup 1 milyondan fazla kişinin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak 990megavatsaatlik kurulu güce sahiptir. Ancak, özelleştirme sonrası kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

2015 yılında 685.5 milyon dolara santralin ihalesini kazanan Konya Şeker şirketi, “enerji bizim işimiz değilmiş” diyerek santrali satmayı düşünmektedir. Bu durumda, çalışanlar işsiz kalabilir.

‘KAMULAŞTIRILMALI’

Soma’da yaşanan maden faciasının üzerinden henüz bir yıl bile geçmeden özelleştirilen Soma Termik Santrali’nde faaliyetlerin durdurulduğu belirtilmektedir. Santralin normal bakımlarının yapılmadığı ve türbinlerin suyla dolduğu iddia edilmektedir. Elektrik üretiminin 6 üniteden 2 üniteye düştüğü de bilinmektedir.

Haber sitesi yazarı Sadettin İnan, santralin kötü yönetimine dair çarpıcı bilgiler paylaşmıştır. Örneğin, 5. ünitede yanması sonucu panelin yüksek maliyete mal olmasına rağmen yandaş bir firmaya düşük bir bedelle yaptırıldığı ifade edilmiştir.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, santralin kamulaştırılması gerektiğini vurgulamış ve Türkiye Kömür İşletmeleri’ne olan borcunun 10.3 milyar lirayı aştığını bildirmiştir. Gelen haberlere göre, TKİ’nin santrali yeniden satın alması ve kamulaştırması gerektiği belirtilmektedir.

Soma’daki santralin özelleştirilmesine karşı eylemler düzenlenmiştir.

‘Faaliyetler Durduruldu, Çalışanlar Ücretli İzne Çıkarıldı’

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu, santral faaliyetlerinin durdurulduğunu ve çalışanların önce ücretli, sonra da ücretsiz izne çıkarılacağını belirtmiştir. Soma’daki termik santralin kapanması durumunda kömür madenciliğinde çalışan binlerce kişinin işsiz kalabileceği endişesi dile getirilmiştir.

Çiftçiye 8 Milyar TL Borç Kalabilir

Sadettin İnan, termik santralin değerinin 10 milyar lira olduğunu ve Konya Şeker’in Türkiye Kömür İşletmeleri’ne olan 18 milyar liralık borcu olduğunu belirtmiştir. Bu durumda, santralden çiftçiye 8 milyar lira borç kalabileceği ifade edilmiştir. İnan, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin santralin borçları nedeniyle kömür sağlamadığını ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın santrali bölgedeki maden şirketlerine veya başka bir firmaya devretme yolunu aradığını iddia etmiştir.

Related Posts

Borsada enflasyon verisi piyasalara moral oldu

ABD’de haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla New York borsasında pozitif bir hava hâkim oldu. Piyasalar, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yıllık bazda yüzde 2,7 ile beklentileri aşmasına rağmen, çekirdek enflasyondaki yavaşlamayı olumlu …

Dev gıda şirketi iflasın eşiğine geldi: Konkordato ilan etti

Otel ve restoranlara gıda tedariği yapan Gülhanlar Güven Gıda, konkordato ilan etti. Şirkete üç ay geçici mühlet verildi.

Hazine haftaya üç devlet tahvili ihalesi düzenleyecek

Bakanlık, gelecek hafta 3 devlet tahvili ihalesine çıkacak.

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …