Ofis binasının bodrum katında tarihi keşif: Roma Londra’sının başlangıcı

Londra’da bir ofis binasının bodrum katında yapılan kazılar, şehrin Roma dönemine ait en önemli tarihi keşiflerinden biri olarak değerlendirildi. Arkeologlar, antik kentin ilk bazilikasına ait büyük bir yapının kalıntılarına ulaştı. Yaklaşık 2 bin yıllık bu kamu binası, Roma döneminde siyasi, ekonomik ve idari kararların alındığı önemli bir merkez olarak kullanılıyordu.

Kazı çalışmaları sırasında, bazilikanın temelini oluşturan taş duvarlar gün yüzüne çıkarıldı. İki buçuk kat yüksekliğinde olduğu tahmin edilen yapının, Londra’nın kuruluşuna ve başkent olarak şekillenmesine dair önemli bilgiler sunduğu belirtiliyor. Arkeologlar, kazı alanının restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından halka açılacağını duyurdu.

Kazı ekibinden Sophie Jackson, “Burası Roma Londrası’nın kalbi diyebiliriz. Bu bina, Londra’nın kökenleri ve başkent olarak seçilme sebepleri hakkında çok şey anlatıyor” diyerek keşfin önemine vurgu yaptı.

ANTİK MALZEMELER ORTAYA ÇIKTI

Yapılan incelemelerde, bazilikanın duvarlarının Kent bölgesinden getirilen kireç taşlarıyla inşa edildiği belirlendi. Ayrıca, üzerinde resmi bir damga bulunan çatı kiremitleri gibi çeşitli tarihi eserler de kazılarda gün yüzüne çıkarıldı.

Arkeologlar, bazilikanın Londra’nın ilk forumunun bir parçası olduğunu ve bu forumun büyük bir avlu etrafında dükkânlar ile ofislerin yer aldığı bir sosyal ve ticari merkez olarak kullanıldığını belirtiyor.

YENİ BİNA PLANLARINI DEĞİŞTİRDİ

Kazı çalışmalarının yürütüldüğü 85 Gracechurch Street adresindeki ofis binası yıkılarak yeniden inşa edilmesi planlanıyordu. Ancak bu önemli keşif, binanın sahiplerini planlarını değiştirmeye zorladı. Yeni projeye göre, Roma kalıntıları korunarak yeni yapının bir parçası haline getirilecek ve halka açık bir şekilde sergilenecek.

Proje mimarlarından James Taylor, “Bu yapıyı koruyarak binayı yeniden tasarlamak bizim için teknik açıdan bazı zorluklar yarattı, ancak bu çabanın karşılığını alacağımıza inanıyoruz” dedi.

LONDRA’NIN TARİHİ DOKUSU KORUNUYOR

Londra’nın tarihi dokusunu koruma çabaları kapsamında daha önce de Roma dönemine ait amfitiyatro kalıntıları ve Mithras Tapınağı gibi yapılar korunarak halkın ziyaretine açılmıştı. Yetkililer, bu tür keşiflerin geçmiş ile bugünü birleştiren önemli bir köprü oluşturduğunu vurguluyor.

Bu keşif, Londra’nın tarihine dair bilinmeyen pek çok detayı gün yüzüne çıkarırken, kentin Roma dönemindeki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Related Posts

950 milyonluk dev köşkün satışıyla ilgili flaş gelişme

Koza Altın, Bebek’te 950 milyon lira + KDV fiyatla satışa çıkardığı deniz manzaralı köşk, iki ev ve garajdan oluşan 3.091 metrekarelik gayrimenkulün satışını iptal etti.

Türkiye’de basın artık daha özgür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10. Anadolu Medya Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bugün 2002 öncesine göre daha özgür, daha zengin, daha mümbit bir medya ekosistemine sahip olduğunu vurguladı.

Gazze’de anneler çaresiz: Minik bedenler göz göre göre eriyor

Terör devleti İsrail’in, 2 Mart’tan bu yana hiçbir insani yardımın girişine izin vermediği Gazze’de yüksek derecede açlık yaşanıyor. Gıdaya erişemeyen, ilaç bulunmadığı için tedavi olamayan ve bir deri bir kemiğe dönen çocuklar hayata veda ediyor. Yetersiz beslenme kaynaklı 70 bin çocuk tedaviye muhtaç. 5 yaş altı en az 3 bin 500 çocuk ise açlıktan ölümle pençeleşiyor.

Özgür Özel: O evlat katilinin elini çıplak yollayana söylüyorum, cesaretin varsa doldur da yolla!

Özgür Özel: O evlat katilinin elini çıplak yollayana söylüyorum, cesaretin varsa doldur da yolla!

Tamir etmek istediği otomobili sonu oldu

Tekirdağ’da garajda tamir etmek istediği otomobilinin altında kalan yaşamını yitirdi.

Erdoğan: Kim ne derse desin Türkiye 2002 öncesine göre daha özgür, daha zengin, çok daha serbest bir medya ekosistemine sahip

Erdoğan: Kim ne derse desin Türkiye 2002 öncesine göre daha özgür, daha zengin, çok daha serbest bir medya ekosistemine sahip

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir