Evrendeki sırrı çözülemeyen patlamalar ne anlama geliyor?




Astronomi Uzmanları Garip Patlamaları Araştırıyor

Astronomi Uzmanları, Garip Patlamaları İncelemeye Başladı

Astronomi uzmanları, 10 civarında bu garip, nadir görülen patlamalardan tespit etti. Bu patlamaların, özel bir tür kara deliğin işaretleri olabileceği düşünülüyor.

Bilim insanları, uzayın derinliklerinde şaşırtıcı bir olaya tanıklık etti. Dünya’daki teleskoplar, 2018’de 200 milyon ışık yılı uzaklıktaki parlak ve sıra dışı bir patlamayı gözlemledi.

Patlama, olağanüstü bir hızla aydınlandı ve sıradan bir süpernova patlamasından çok daha parlak bir şekilde kayboldu.

AT2018cow adı verilen bu garip patlamanın büyüklüğü güneş sistemimizle aynı büyüklükteydi ve kısa süre sonra “The Cow – İnek” olarak anılmaya başlandı.

Astronomlar, bu olayın ardından benzer patlamaların evren genelinde meydana geldiğini tespit etti. Bu patlamalar, Parlak, hızlı optik geçici olaylar olarak adlandırılıyor ve mavi renkleri, yüksek sıcaklıklarından kaynaklanıyor.

Bilim insanları başlangıçta, LFBot’ların kusurlu süpernova patlamaları olduğunu düşündü, ancak daha sonra orta kütleli kara deliklerin varlığı teorisi de destek bulmaya başladı.

Uzmanlar, bu garip patlamaların evrende orta büyüklükteki kara deliklerin varlığına dair ipuçları sunabileceğini ve karanlık madde hakkında önemli bir bilgi kaynağı olabileceğini düşünüyor.

2018’de tespit edilen bu garip patlama, normal bir yıldız patlamasından 100 kat daha parlaktı ve dünya’dan 200 milyon ışık yılı ötedeki bir galakside meydana geldi.

Uzmanlar, bu tür patlamaları araştırmak için teleskopları kullanarak gökyüzünü dikkatle gözlemlemeye devam ediyorlar.

Perley, LFBot’ların ne olduğunu kesin olarak belirleyebilmek için daha fazla örneğe ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar, bu garip patlamaların etrafındaki gizemi çözmek için çalışmalarına devam ederken, her yeni keşfin daha da heyecan verici olduğunu vurguluyorlar.


Related Posts

Uzmanı “yapay zekâ” kullanıcılarını uyardı: Gereksiz sorgulardan kaçının!

Uzmanı “yapay zekâ” kullanıcılarını uyardı: Gereksiz sorgulardan kaçının!

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Hugging Face’ten bulut tabanlı ücretsiz yapay zekâ aracı

Open Computer Agent, temel görevlerde yeterli performans gösteriyor. Ancak karmaşık işlemlerde, örneğin uçak bileti aramalarında sistem zaman zaman tökezliyor. TechCrunch tarafından yapılan testlerde, aracın CAPTCHA testlerinde başarısız olduğu ve bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir