DeepSeek’in AI modeli şok etkisi yarattı: Teknoloji devlerinde 1 trilyon dolar kayıp!

DeepSeek Yapay Zeka Girişimi, Teknoloji Devlerini Etkisi Altına Aldı

Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek, teknoloji sektöründe büyük bir sarsıntı yarattı. Nvidia gibi AI çip üreticilerinin piyasa değeri yaklaşık olarak yüzde 20 düşerken, ABD’nin önde gelen bulut bilişim devleri Alphabet, Amazon ve Microsoft’un hisse senedi fiyatlarında da ciddi kayıplar yaşandı. Amerikalı teknoloji devleri toplamda 1 trilyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar.

TEKNOLOJİ DEVLERİNDE BÜYÜK KAYIP

DeepSeek’in devrim niteliğindeki yapay zeka modeli R1, küresel teknoloji hisselerinde büyük bir şok etkisi yarattı. Nvidia, Alphabet, Amazon ve Microsoft gibi dev şirketler, toplamda 1 trilyon dolarlık piyasa kaybına uğradılar.

DEEPSEEK’İN BAŞARISI HEDEFLERİ AŞIYOR

DeepSeek’in geliştirdiği dil modeli R1, Batılı rakiplerine yakın performans sunarken daha az bilgisayar gücü ve maliyetle çalışabiliyor. Bu durum, DeepSeek’in chatbot uygulamasının iPhone’da en çok indirilen uygulama olmasını sağladı.

ABD’NİN TEKNOLOJİ DEVLERİNİN TEPKİSİ

Geçen yıl veri merkezlerine yapılan harcamalar 180 milyar doları aştı. Microsoft ve Meta gibi şirketler, 2025 için büyük harcama planları yapıyordu ancak, DeepSeek’in düşük maliyetli yaklaşımı bu yatırımların verimliliğini gözden geçirmelerine neden oldu.

ŞU ANKİ BELİRSİZLİKLER

According to The Economist, yeni yapay zeka modelleri daha fazla işlem gücü gerektirse de eğitim maliyetlerini düşürmeye yardımcı oluyor. Bu durum, gelecekte maliyetlerin nasıl şekilleneceği konusunda belirsizlikler yaratıyor.

DeepSeek’in başarısı, ABD’nin Çin’e yönelik çip ihraç etme kısıtlamalarının etkisiz olduğunu ortaya koyuyor. Daha sıkı ihracat kısıtlamalarının uygulanabileceği konuşuluyor.

Yapay zekanın yaygınlaşmasındaki zorluklar devam ederse, teknolojiye olan talepte azalma yaşanabilir.

Piyasadaki bu belirsizlikler, daha ucuz yapay zeka modellerinin teknoloji kullanımını artırabileceğini ancak mevcut şirketlerin zor durumda kalabileceğini ve talep düşüşünün bir çöküşe yol açabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

‘VakıfBank’ta güçlü büyüme devam edecek’

VakıfBank’ın 71. Olağan Genel Kurul toplantısı, 24 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, 2019 yılından bu yana Genel Müdürlük koltuğunda bulunan Abdi Serdar Üstünsalih’in görevine devam etmesi kararlaştırıldı.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir