Çikolata krizi kapıda! Fiyatları rekor kıracak

Küresel iklim değişikliği, dünyanın en büyük kakao üretim merkezleri olan Batı Afrika’da hasadı olumsuz etkiledi ve çikolata fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesine yol açtı. Dünyadaki kakao üretiminin yaklaşık %70’ini karşılayan Fildişi Sahili, Gana, Kamerun ve Nijerya gibi ülkelerde çiftçiler, sıcak hava dalgaları, hastalıklar ve düzensiz yağışlarla mücadele ediyor.

32 DERECEYİ AŞAN GÜN SAYISI ARTIYOR

Bağımsız araştırma grubu Climate Central tarafından yayımlanan yeni rapora göre, fosil yakıt kullanımı sebebiyle hızlanan iklim değişikliği, Batı Afrika’da sıcaklıkların artmasına yol açarken en büyük kakao üreticileri olan Fildişi Sahili ve Gana’da ortalama sıcaklıkların 32 dereceyi aşan gün sayısı her geçen yıl artıyor.

Araştırmacılar, son 10 yılda küresel ısınmanın Fildişi Sahili ve Gana’da yetiştirme sezonunda ekstra üç hafta süren aşırı sıcaklıklara neden olduğunu ortaya koyarken 2023 yılı, küresel ölçekte en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. Araştırmacılar, analiz ettikleri bölgelerde sıcaklıkların en az 42 gün boyunca 32 derecenin üzerine çıktığı belirledi.

ÇİKOLATA FİYATLARI TIRMANDI

Kakao hasadındaki düşüş, fiyatlara doğrudan yansırken New York ve Londra’daki emtia piyasalarında kakao fiyatları, 2023 sonlarından itibaren hızla yükselmeye başladı.

New York’ta kakao fiyatları ton başına 10 bin doları geçerken 2023 yılının aralık ayında bu fiyat 12 bin 500 dolarla tarihi zirveyi gördü. Yıllarca 2 bin ila 3 bin dolar aralığında seyreden kakao fiyatları, şu anda rekor seviyelerde. Bu durum çikolata üreticilerini de harekete geçirirken İsviçreli çikolata devi Lindt & Sprüngli, artan kakao maliyetleri nedeniyle 2024 yılı içinde çikolata fiyatlarını yükselteceğini açıkladı.

Related Posts

950 milyonluk dev köşkün satışıyla ilgili flaş gelişme

Koza Altın, Bebek’te 950 milyon lira + KDV fiyatla satışa çıkardığı deniz manzaralı köşk, iki ev ve garajdan oluşan 3.091 metrekarelik gayrimenkulün satışını iptal etti.

Türkiye’de basın artık daha özgür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10. Anadolu Medya Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bugün 2002 öncesine göre daha özgür, daha zengin, daha mümbit bir medya ekosistemine sahip olduğunu vurguladı.

Gazze’de anneler çaresiz: Minik bedenler göz göre göre eriyor

Terör devleti İsrail’in, 2 Mart’tan bu yana hiçbir insani yardımın girişine izin vermediği Gazze’de yüksek derecede açlık yaşanıyor. Gıdaya erişemeyen, ilaç bulunmadığı için tedavi olamayan ve bir deri bir kemiğe dönen çocuklar hayata veda ediyor. Yetersiz beslenme kaynaklı 70 bin çocuk tedaviye muhtaç. 5 yaş altı en az 3 bin 500 çocuk ise açlıktan ölümle pençeleşiyor.

Özgür Özel: O evlat katilinin elini çıplak yollayana söylüyorum, cesaretin varsa doldur da yolla!

Özgür Özel: O evlat katilinin elini çıplak yollayana söylüyorum, cesaretin varsa doldur da yolla!

Tamir etmek istediği otomobili sonu oldu

Tekirdağ’da garajda tamir etmek istediği otomobilinin altında kalan yaşamını yitirdi.

Erdoğan: Kim ne derse desin Türkiye 2002 öncesine göre daha özgür, daha zengin, çok daha serbest bir medya ekosistemine sahip

Erdoğan: Kim ne derse desin Türkiye 2002 öncesine göre daha özgür, daha zengin, çok daha serbest bir medya ekosistemine sahip

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir