Birkaç adım daha atılırsa ‘kuantum’ bildiğimiz her şeyi değiştirecek

Schrödinger’in Kedisi Deneyinde Sıcaklık Sınırı Yeniden Belirlendi

Schrödinger’in kedisi, aynı anda ölü ve canlı olabilen kuantum süperpozisyon durumunu temsil eder. Fakat genellikle bu tür durumlar, eksi 273,15°C’nin biraz üzerindeki koşullarda mümkün olur.

Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nden Prof. Gerhard Kirchmair ve ekibi, deneylerini bu kez daha “sıcak” bir ortamda gerçekleştirdi ve elde ettikleri süperpozisyon durumu, yaklaşık eksi 271.35°C’de gözlemledi.

Kirchmair, deneyin amacını şöyle açıkladı: “Schrödinger’in kedisinin canlı olduğunu varsaydığı düşünce deneyini, yani sıcak bir varlığı, daha ılık koşullarda da oluşturup oluşturamayacağımızı görmek istedik.”

Deneyde, bir qubit (kuantum biti) mikrodalga rezonatörü içine yerleştirildi ve hassas ayarlamalar sonucunda qubit süperpozisyon haline getirildi. Araştırma sonuçları 4 Nisan’da Science Advances dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın diğer yazarlarından Thomas Agrenius, bulguların olağandışılığını vurgulayarak, “Çoğu meslektaşımız bu sonuçlara önce inanmakta zorlandı çünkü sıcaklık genellikle kuantum etkilerini bozar” dedi.

Çalışma, gelecekteki kuantum bilgisayarlar için umut verici bir adım olabilir. Mevcut kuantum bilgisayarlar, qubit’lerin bilgilerini korumak için mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda tutuluyor. Bu durum yüksek maliyetlere ve teknik zorluklara neden olmaktadır.

Kirchmair, “Eğer gerekli etkileşimleri sağlayabilirsek, sıcaklığın o kadar da kritik olmayabileceğini düşünüyoruz” diyerek ilerleyen yıllarda kuantum cihazlarının daha erişilebilir hale gelebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı: İşte TÜİK tarafından açıklanan veriler

Milyonların beklediği Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan son veri, 2025’in ilk 6 ayına dair zam oranlarının belirlenmesinde kritik rol oynuyor. Özellikle memur, memur emeklisi ve SSK–Bağ-Kur emeklileri için maaş artışlarını doğrudan etkileyen oran, aylık bazda 1,37, yıllık bazda 35,05 olarak kayıtlara geçti.

Dünya UFO Günü: Yanıt bulmaya her zamankinden daha yakın olabilir miyiz?

Dünya UFO Günü: Yanıt bulmaya her zamankinden daha yakın olabilir miyiz?

NASA, Andromeda Galaksisi’ne ait yeni verileri yayınladı

NASA Samanyolu galaksisinin sarmal ikizinin ayrıntılı son görüntülerinin yanında enerji dalga boylarının semavi bir seslendirmesini de yayınladı.

2025’in tasarruf kralları: En az yakan 13 hibrit otomobil açıklandı

Jeopolitik risklerle artan perol fiyatları yüzünden peş peşe akaryakıt fiyatlarına zam gelmesi cep yakarken hibrit araçlar yüz güldürüyor. İşte performansıyla öne çıkan en cimri 13 model…

WhatsApp eskisi gibi olmayacak! Yeni özellik kabusunuz olabilir

Meta’nın WhatsApp’a getireceği reklam entegresi için endişeler artıyor. Uzmanlar söz konusu yeniliğin güvenlik açısından problem yaratağını belirtiyor.

Güneş’in güney kutbu ilk kez görüntülendi

Solar Orbiter uzay aracı, Güneş’in keşfedilmemiş güney kutbunu ilk defa gözler önüne serdi. Avrupa Uzay Ajansı ESA ve NASA’nın ortak yürüttüğü bu çığır açan görev, Güneş’in manyetik alanının 11 yılda bir nasıl tersine döndüğünü anlamak için kritik …