Altın mı döviz mi faiz mi? 6 aylık vadede kazandıranı açıkladı: ‘Tek geçerim’ diyerek anlattı

Abdurrahman Yalçın Habertürk’te “Altını tek geçerim” başlıklı yazısında özetle şu ifadeleri kullandı:

TÜİK’in açıkladığı ocak ayı verilerine göre son bir yılda ortalama bazda reel kazanç sağlayan tek finansal yatırım aracı altın oldu. Külçe altının ocaktan ocağa bir yılda ortalama nominal artışı yüzde 68.8 oldu. Yine aynı dönemin ortalama tüketici enflasyonu olan yüzde 56.35’ten arındırıldığında geriye yüzde 8 gerçek bir getiri kalıyor.

➔ TÜİK izlemeye aldığı diğer 5 ana yatırım aracı ise reel bazda yüksek oranlara varan zararlar ettirdi. Kurum bireysel emeklilik fonları ve yatırım fonları ile özel sektör tahvil getirilerini izlemiyor.

➔ 6 ana yatırım aracının bir ay, üç ay, altı ay ve bir yıl vadede nominal ve reel getirileri hesaplanıyor.

➔ Bu da hem tüketici hem de üretici fiyat bazında yapılıyor. Tablonun en sağında yer alan sütunda yıllık ortalama değerlerin yıllık ortalama enflasyondan arındırılarak en gerçekçi ve hayata en uygun getiriler veriliyor.

➔ Ocak ayı itibariyle yıllık ortalamada tek kazandıran araç olan külçe altın son 1 ay ve son 3 aylık vadelerde ise zarar ettirdi. 6 ay ile bir yıl ve yıllık ortalamada ise kazandıran tek yatırım aracı.

➔ Vadeler itibariyle yatırım araçlarının reel getirilerinin en iyi olduğu dönem son 3 aylık vade. Son üç ayda TL mevduat yüzde 2.6, borsa yüzde 3 ve devlet iç borçlanma senetleri yüzde 2.4 reel kazanç sağladı.

➔ Yani kasım, aralık ve ocak aylarını kapsayan dönem yatırım araçlarının yarısının reel kazanç sağladığı tek vade.

➔ Altı aylık vadede tek kazanç yüzde 3.8 ile altından. Diğer 5 aracının 5’i de zarar ettirdi. Yıllıkta da yine tek kazanç sağlayan yüzde 7.2 ile külçe altın oldu.

➔ Yıllık ortalamada ise altının reel yüzde 8’lik kazancını, yüzde 4.9 reel kayıpla borsa izledi.

➔ TL mevduatın reel kaybı yüzde 10’a yükseldi.

➔ Dolar yüzde 13.7, euro yüzde 14.2 ve devlet iç borçlanma senetleri yüzde 38.3 reel zarar ettirdi.

➔ Bir, üç, altı ve bir yılda, senenin tümünü kapsayacak şekilde yıllık ortalama altın dışında istikrarlı kazandıran bir finansal enstrüman maalesef yok. Faizde, döviz ve borsada zarar var.

➔ Bu durumda belli bir birikimi olan tasarruf sahipleri için cazip olabilecek alternatifler iyice azalmış oluyor. Onlar da sayısı azalan bu alanlar ile finans dışı alanlara yönelmiş durumdalar.

➔ Yani para her zaman akacağı bir yol bulur.

➔ Yönelecek finansal araç bulamayanlar öncelikle dayanıklı tüketim başta olmak üzere tüketiyorlar.

➔ Konut, arsa, arazi, tarla ve ticari gibi gayrimenkule yöneliyorlar. Faizin 20 yılın ardından rekor düzeye çıktığı bir yılın ikinci yarısında konut satışları ve fiyatlarındaki canlanma bunun sonucu.

➔ Otomobil satışlarında seçimin geride kalmasına rağmen yılı rekorla kapattık. Üstelik satılanlar giderek daha çok ithal otomobillere kayıyor.

➔ Dolarla kira geliri olarak yurt dışında gayrimenkul edinimi de rekor düzeye yükseldi. Ödemeler dengesindeki rakam 11 ayda 1.9 milyar dolarla tüm yılların zirvesine çıktı.

➔ Türkiye kripto varlıklara yatırımın yaygın olduğu bir ülke. Hem risk alma yatkınlığı hem de kayıt dışının yüksekliği ve alternatif bulunamamasının etkisiyle kripto varlıklara yatırımda dünyadaki sıramız dördüncülük.

Related Posts

Mercedes-Benz’in karı ilk çeyrekte düştü

Alman otomotiv üreticisi Mercedes-Benz’in faaliyet karı, ilk çeyrekte Çin’deki zayıf lüks otomobil satışları nedeniyle azalırken, şirket ABD tarafından açıklanan tarifelerin kazançlarını olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.

Beton kartellerine rekor ceza

Rekabet Kurulu, Keşan’da hazır beton sektöründe faaliyet gösteren üç şirkete, birlikte fiyat belirleyip müşteri paylaştıkları gerekçesiyle 10,2 milyon lira idari para cezası kesti. Şirketler uzlaşma yoluna giderek cezayı yüzde 25 indirimle kabul etti.

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

‘VakıfBank’ta güçlü büyüme devam edecek’

VakıfBank’ın 71. Olağan Genel Kurul toplantısı, 24 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, 2019 yılından bu yana Genel Müdürlük koltuğunda bulunan Abdi Serdar Üstünsalih’in görevine devam etmesi kararlaştırıldı.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir