Duyan mutfaktaki bezi hemen çöpe atıyor

Islak bezlerin musluk ya da lavabo üzerinde bırakılması, ilk bakışta masum gibi görünse de nemli ortam bakterilerin çoğalması için uygun bir zemin oluşturduğu ortaya çıktı. Bu küçük ihmal, mutfakta hijyenin bozulmasına ve zararlı mikroorganizmaların yayılmasına neden olduğu açıklandı.

YARISINDA BAKTERİ TESPİT EDİLDİ

Mauritius Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, 100 mutfak bezi incelendi. Araştırma sonucunda, bezlerin yarısında bakteri tespit edildi. Daha çarpıcı olan ise bezlerin üçte birinde bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilen E. coli bakterisinin bulunmasıydı. Bu bakteriler, musluk başlıklarına ve suya bulaşarak mutfağın farklı bölgelerine yayılabiliyor.

ENFEKSİYON RİSKİ ARTABİLİR

Uzmanlar, bu bakterilerin gıda hazırlama sırasında doğrudan yiyeceklere geçebileceğini ve bu durumun gıda zehirlenmeleri ile bağırsak enfeksiyonlarına yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca nemli ve sıcak ortamda hızla çoğalan bu mikroorganizmalar, kısa sürede milyonlarca üreyerek hijyen sorununu katlıyor.

HİJYEN İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Mutfak bezlerinin her kullanım sonrası yıkanması ve tamamen kurutulması tavsiye ediliyor. Uzun süre nemli kalan bezler düzenli aralıklarla yenilenmeli, özellikle gıda hazırlığı sırasında kullanılan bezler ayrı tutulmalı. Ayrıca musluk ve lavabo çevresinde bez bırakmak yerine, temiz ve kuru bir alanda muhafaza etmek hijyen açısından çok daha güvenli kabul ediliyor.

Related Posts

49 tanıyla ‘Yüksek Riskli Gebelik’ için yeni takip sistemi: Sağlık Bakanlığı duyurdu

Türkiye’de anne ölümlerini önlemek amacıyla yüksek riskli gebelikler için yeni bir hayata geçirildi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, 49 riskli tanıdan birini taşıyan ve yüksek riskli gebelik tanısı alan annelerin doğum öncesi ve sonrasındaki süreçte Yüksek Riskli Gebelik İzlem Sistemi ile yakından takip edileceğini bildirdi.

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.