Eğitimli köpekler koklayarak Parkinson hastalığını tespit etti

Parkinson Hastalığı, Koklayarak Yüzde 98 Doğrulukla Tespit Edilebiliyor

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, özel olarak eğitilen köpeklerin Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98’e varan doğrulukla ayırt edebildiği ortaya çıktı. Bu tespitin, hastalık semptomları ortaya çıkmadan yıllar önce yapılabildiği belirtildi.

Bristol ve Manchester üniversiteleri ile Medical Detection Dogs Vakfı’nın ortak çalışması sonucu elde edilen bulgulara göre, Parkinson hastalarından alınan deri örnekleri (sebum) ile sağlıklı bireylerin örnekleri karşılaştırıldı. Eğitilen iki köpek, deri örneklerini koklayarak Parkinson hastalığına sahip bireyleri, sağlıklı kişilerden ve diğer hastalıklardan muzdarip olanları ayırt edebildi. Çift kör deneylerde, örnekleri hazırlayanlar ve eğiticiler örneklerin kime ait olduğunu bilmiyordu ancak köpekler yüzde 80 duyarlılık ve yüzde 98 özgüllük oranlarıyla hastalığı tanımladı.

‘BUMPER’ ve ‘PEANUT’, Yüzde 98 Doğrulukla Hasta Kokusunu Tanıdı

Çalışmaya katılan köpeklerden biri Golden Retriever ‘Bumper’, diğeri ise Siyah Labrador ‘Peanut’ idi. Bu köpekler, Parkinson hastalarına ait deri yağı örneklerini koklayarak eğitildi ve her doğru tespitte ödüllendirilerek kısa sürede yüksek başarı seviyelerine ulaştı.

Medical Detection Dogs CEO’su Claire Guest, “Şu anda Parkinson hastalığını erken teşhis edecek bir test yok. Oysa belirtiler, tanı konmadan 20 yıl öncesinde başlamış olabiliyor” ifadelerini kullandı. Bristol Üniversitesi’nden Nicola Rooney ise “Bu çalışma, Parkinson hastalığının belirgin bir koku profiline sahip olduğunu gösteriyor ve ileride hızlı, invazif olmayan ve düşük maliyetli bir teşhis yöntemi geliştirilebilir” şeklinde konuştu.

‘Devrim Niteliğinde Olabilecek’ Deri Kokusuyla Parkinson Hastalığı Tanısı

Manchester Üniversitesi’nden Prof. Perdita Barran da konuyla ilgili olarak, “Sadece deri yüzeyinden alınan basit örneklerle hastalığın tanımlanabileceğini bir kez daha gösterdik. Bu durum, erken teşhis için devrim niteliğinde olabilir” yorumunu yaptı.

Araştırma, Parkinson hastalığına yakalanan eşinin kokusunun değiştiğini fark eden Joy Milne’in gözlemleriyle başlatılan ‘Nose2Diagnose’ programı kapsamında yürütüldü.

Related Posts

Biyoplastikler Mars’ta yaşam umudunu arttırdı

Harvard Üniversitesi’nden Robin Wordsworth liderliğindeki bir araştırma ekibi, biyolojik kökenli polilaktik asit (PLA) ile üretilmiş 3D baskılı odacıklar içerisinde Dunaliella tertiolecta isimli yeşil algleri başarıyla yetiştirdi. Bu odacıklar, Mars …

System Shock 2’nin 25. Yıl Remaster’ı ekranlarını kasvetle kuşatıyor

Portland merkezli Nightdive Studios, geçmişin kült oyunlarını modern çağa taşımaya devam ediyor. Bu kez 1999’da Ken Levine önderliğinde geliştirilen ve zamanının çok ötesinde bir yapım olan System Shock 2, 25. yıl şerefine remaster edilerek yeniden …

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Dünya devi, yapay zeka şirketini 3,3 milyar dolara satın alıyor

Fransa merkezli bilişim teknolojileri hizmeti ve danışmanlık şirketi Capgemini, yapay zeka alanında faaliyetlerini genişletmek için, Hint şirketi WNS’yi 3,3 milyar dolara satın almak için anlaştı.

Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı: İşte TÜİK tarafından açıklanan veriler

Milyonların beklediği Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan son veri, 2025’in ilk 6 ayına dair zam oranlarının belirlenmesinde kritik rol oynuyor. Özellikle memur, memur emeklisi ve SSK–Bağ-Kur emeklileri için maaş artışlarını doğrudan etkileyen oran, aylık bazda 1,37, yıllık bazda 35,05 olarak kayıtlara geçti.

Dünya UFO Günü: Yanıt bulmaya her zamankinden daha yakın olabilir miyiz?

Dünya UFO Günü: Yanıt bulmaya her zamankinden daha yakın olabilir miyiz?