Öğrencilerin Devamsızlık ve Sınıfta Kalma Durumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yeni eğitim öğretim yılı 9 Eylül’de başladı ve 20 Haziran’da sona erecek. Bu süreçte öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri devamsızlık kuralları. Özellikle, 2025 Ortaokul ve lise öğrencileri devamsızlık durumunda sınıfta kalma riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Peki, sınıftan kalma durumuyla ilgili detaylar neler? Devamsızlık süreleri kaç gün olmalı?
Devamsızlık Süreleri ve Sınıfta Kalma Kuralları
- Özürsüz devamsızlık süresi 10 günü aşan öğrenciler, toplamda 30 günü geçtiğinde başarısız sayılır, ders puanları ne olursa olsun.
- Birinci dereceden yakınını kaybeden öğrenciler için özürsüz devamsızlık süresi 10 günü aşmamalı, toplam devamsızlık süresi 40 gündür.
- Üniversite hastanelerinde tedavi görenlerin, tutuklu öğrencilerin ve koruma altında bulunan öğrencilerin devamsızlık süreleri belirli koşullar altında 60 güne kadar uzatılabilir.
- Özel eğitim ihtiyacı olan veya meslek liselerine kayıtlı öğrencilerin devamsızlık süreleri 70 güne kadar çıkabilir.
Devamsızlık Kuralları ve Sonuçları
Devamsızlık süresini dolduran öğrenciler, derslere ve sınavlara katılamaz, başarı belgeleri alamazlar. Durumları değerlendirildiğinde, bir sonraki eğitim öğretim yılında okula devam etme hakkı elde edebilirler.
Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise açık öğretime veya mesleki eğitim merkezlerine yönlendirilir.
Mesleki eğitim öğrencilerinin devamsızlık süresi, toplam ders saatlerinin altıda birini geçmemelidir.
Başarısızlığa sebep olan devamsızlık durumunda, işletmelerle sözleşmeler feshedilir ve sigorta çıkışları yapılır.
Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinden başarısız olanlar, ayrı ayrı yazılı ve uygulamalı sınavlara tabi tutulacaktır.
12. sınıf öğrencileri, başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar etme hakkına sahiptir.