Esra Mungan kimdir? Esra Mungan’a neden kampüs yasağı verildi?

Boğaziçi Üniversitesi kayyum yönetimi akademisyen Esra Mungan’a 5 yıl kampüs yasağı verdi. Bu kararın neden verildiği ise yurttaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Esra Mungan kimdir? Esra Mungan’a neden kampüs yasağı verildi? İşte ayrıntılar…

ESRA MUNGAN KİMDİR?

Esra Mungan, 1990’da Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden fakülte ve bölüm birincisi olarak mezun oldu.

Yüksek lisansını Washington, DC’deki American University’de Davranış, Bilim ve Nörobilim alanında yaptı. Doktorasını da aynı üniversitede, hafıza çalışmalarıyla ilgili teziyle tamamladı.

1998-2002 arasında özel sektörde, araştırma geliştirme bölümünde çalıştı. Psikoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak görev yapan Mungan, eylemsel bellekteki engelleyici süreçler, müzik belleği, bellek yargıları, evrim ve davranış ile bilinç konularında çalıştı. Çalıştığı alanda çok sayıda basılı eseri ve makalesi bulunuyor.

ESRA MUNGAN’A NEDEN KAMPÜS YASAĞI VERİLDİ?

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, ocak aydında üniversiteden emekli olan Doç. Dr. Esra Mungan’ın 27 Mart 2025’te Güney Kampüs’te öğrencilerle bir araya gelerek izinsiz eylem ve gösterilere katıldığı iddiasıyla kampüse girişi yasaklandı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez imzasıyla yayımlanan resmi yazıda, Boğaziçi Üniversitesi Kurum Kimlik, Mezun ve Ziyaretçi Kartı Yönergesi’nin 18. maddesinin 10. fıkrası uyarınca Mungan’ın giriş hakkının 5 yıl süreyle pasif hale getirildiği belirtildi.

Kararda, bu süre zarfında yalnızca rektörlüğün izin verdiği durumlarda kampüse giriş yapabileceği vurgulandı.

Karara tepki gösteren Esra Mungan, Boğaziçi Üniversitesi’nde akademik özgürlüğün yok edildiğini ve üniversitenin baskı altına alındığını söyledi. Geçtiğimiz aralık ayında, artan baskılar ve üniversitenin kayyum yönetimi nedeniyle emekli olduğunu belirten Mungan, “İsteyerek ayrıldım çünkü artık orada yaratıcı bir şeyler yapamayacağımızı fark ettim. Akademik üretimin mümkün olmadığı bir ortamda kalmanın anlamı yoktu” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Marmaris’i karıştıran olay hakkında yeni gelişme

Marmaris’te bir grup kadın turist, girdikleri işletmenin erkek çalışanları tarafından yerde tekmelenerek darbedilmişti. Marmaris Belediyesi konuyla ilgili açıklama yaptı.

Tatil yaptığı oteldeki “kötü kokuyu” şikayet eden tüketiciye iade ücret

Antalya’da konakladığı otelde “kötü koku” şikayetiyle Giresun İl Tüketici Hakem Heyetine başvuran kişinin, ödediği konaklama ücretinin yarısının iadesine karar verildi.

Antalya’dan bir otomobil seyir halindeyken yandı

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde seyir halindeki otomobil, motor kısmından çıkan yangınla alev topuna döndü. Yangın sonrası otomobil kullanılamaz hale geldi.

46 işçi gıda da zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye başvurdu

Aydın’da 46 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye başvurdu.

Kutup ayılarıyla omuz omuza olan bir kasabanın çarpıcı hikayesi

Kanada’nın Manitoba eyaletinde, Hudson Körfezi’nin kıyısında yer alan Churchill kasabası, “Dünya’nın Kutup Ayısı Başkenti” olarak biliniyor. Bu küçük kasaba, her yıl binlerce turisti, gezegenin en büyük kara etoburlarından biri olan kutup ayılarını …

Kabine üyelerinden terör örgütü PKK’nın silahları teslimiyle ilgili paylaşım: Silah yerine söz konuşulacak

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, terör örgütü PKK’nın silah bırakmasıyla ilgili paylaşımlarda bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Bugün, bin yıllık kardeşliğimize saplanan hançer çıkarılmaktadır. Emperyalistler ve taşeronları tarafından aziz milletimizin arasına sokulan ayrımcılık fitnesi; Allah’ın izni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli’nin kararlı duruşu ve aziz milletimizin dirayetiyle sökülüp atılmaktadır” ifadelerini kullandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise “Türkiye, terörsüz yarınlara daha da yaklaştı. Bu başarı, milletimizin kararlılığıyla ve devletimizin dirayetiyle mümkün oldu” dedi.